Seyrek Faz Havalı Transfer
Seyrek-Orta
Faz(Dilute Phase)
Seyrek fazdaki Havalı taşıma-transfer işlemi , vakum yada basınç olarak iki şekilde yapılmaktadır.Genellikle taşıma işlemi 250-600mbar basınç aralığında yapılır. Bu iki yöntemin prosesin durumuna göre bir birinden iyi ayırt edilmesi gerekir.Yanlış kullanımları sonucunda transfer, güç kayıplarına neden olabilir.
Yoğun fazdaki transfer işlemi ise özellikle aşındırıcı ve zor malzemelerin naklinde kullanılır.Kum,çimento ve cam sanayisi buna örnek olarak gösterilebilir.Burada malzeme aşındırıcı olduğu için boru cidarına hızla çarpmayıp sadece yüksek basınclı hava mal karışımı ile hareket eder.Örneğin dökme çimento silobasları bu yöntemle çalışır.İlkönce tank içine yüksek basınçlı hava verilir daha sonra açılan vana ile yüksek basınçlı hava mal karışımı siloya transfer edilir.
Bu yüzden Havalı taşıma ve bunun yanında vidalı helezon konveyörle de yapılabilir. Vidalı taşıma her ne kadar zor olarak görülse ve bir takım kalıpları olsa da elektrik gücü olarak daha az bir kullanımı vardır.Yatırım maliyeti fazla fakat bunun yanında güç kullanımı azdır.Özellikle bazı proseslerde Havalı transfer ile beraber kullanılır.
Havalı taşıma-transfer ; vidalı helezon,bant ile ve zincirli taşımaya göre en pahalı ama en esnek yapıdaki taşıma yöntemidir.Her ne kadar birçok yardımcı enstrüman ile beraber çalışması gerekse de bu esnek yapısı en çok tercih edilen taşıma sistemi olmasını sağlamıştır.
Havalı taşınan her mamül ilkönce hava ile karıştırılır ve sonrada havadan ayrıştırılır.Bu iki işlemde zor olmasına rağmen esnek yapısından dolayı hep tercih edilir.
Karıştırma işlemi hava kilitleri veya vakum konikleri, ayrıştırma işlemi ise filtreler yardımı ile yapılır.Yani Havalı taşıma demek kısaca toz demek,tozu ayırmak ve mutlak filtre etmek demektir.
Havalı taşıma kaynağı olan hava üreteci olarak da blowerlar yani basıncı düşük yüksek hava debili fanlar kullanılır
Her ne kadar mantık olarak basınçlı hava ile ürünün karıştırılıp taşınma sistemi yapılıyor gibi gözükse de ciddi anlamda bir mühendislik çalışması ve tecrübe gerektiren bir iştir. Havalı taşıma- Havalı transfer taşıma proseslerinde aynı zamanda basınç ve vakum kullanılabilir.
Havalı taşıma yapılacak her ürün farklı karakteriStik özellik taşır. Bu yüzden her ürünün yoğunluğu ve verimli taşıma basıncı farklıdır.Bu da Havalı taşıma- Havalı transport şekillerini farklılaştırır. Havalı olarak un taşınan bir hatta hiçbir değişiklik yapmadan eğer şeker taşımaya kalkarsanız Havalı taşıma-transfer prosesiniz iflas eder.
Kullandığınız ekipmanlardan hiçbiri sağlıklı olarak çalışmaz. Ama eğer prosesinizi doğru tasarlarsanız aynı hattan hem şeker, hem un taşıyabilirsiniz. Bu örnek uygulama noktasında ciddi bir altyapı gerektiği kavramının önemini göstermektedir.
Ülkemizde sayısı çok da az olmayan firmalar Havalı taşıma ve dozaj işlemine geçmiş daha sonra verim alamadıkları için proseslerini sökmüşlerdir..
- Vakum KONVEYÖRLER
-
-
Seyrek fazdaki pnömatik transfer işlemi , vakum yada basınç olarak iki şekilde yapılmaktadır. Negatif basınç ile yapılan taşıma sistemine vakum transferi yada bir başka deyişle vakum konveyörü denir. Vakum ile ürün taşınırken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur sistemin hava almasını sağlamaktır. Kısaca vakuma yöntemine en iyi örnek olarak elektrik süpürgesini gösterebiliriz. Vakum transferleri genellike maximum -500mbar basınç ile çalışırlar. En etkin ürünler ise tane yada granül formundaki olanlardır. Toz yapısındaki ürünler de ise ürün ile havayı birbirinden ayırmak için filtre kullanılır. Vakum ile taşıma yapılırken ise filtreleme alanının basınca göre daha fazla olması gerekir. Kısaca vakum ile transport - vakum konveyör yönteminde filtrelere extra yük düşer.
Hava emiş sistemi olarak blowerden farklı olarak vakum pompaları, yüksek basınçlı kompresör havaları da kullanılabilir.
Havalı Taşıma PDF KATALOG

Havalı Taşıma Sistemi Nasıl Çalışır?
Hava ile taşınan her mamül ilkönce hava ile
karıştırılır ve sonrada, havadan ayrıştırılır. Bu iki işlemde zor
olmasına rağmen esnek yapısından dolayı hep tercih edilir.
Karıştırma işlemi rotary valveler, yükleme istasyonları ve venturi
yardımıyla yapılırken ayrıştırma işlemi ise filtreler yardımı ile
yapılır. Yani pnömatik transfer demek kısaca toz demek, tozu
ayırmak ve mutlak filtre etmek demektir. Pnömatik Taşıma kaynağı
olan hava üreteci olarak da blowerlar yani basıncı düşük yüksek
hava debili fanlar kullanılır.
Her ne kadar proses basınçlı
hava ile ürünün karıştırılıp taşınma sistemi yapılıyor gibi
gözükse de ciddi anlamda bir mühendislik çalışması ve tecrübe
gerektiren bir iştir. Pnömatik taşıma proseslerin de aynı zamanda
basınç ve vakum kullanılabilir.
PNÖMATİK TAŞIMADA tecrübe...
Pnömatik transfer de taşınacak her ürün farklı
karakteriStik özellik taşır. Bu yüzden her ürünün yoğunluğu ve
verimli taşıma basıncıda farklıdır. Bu da pnömatik taşıma
şekillerini farklılaştırır. Vakum ile taşıma veya basınç ile
taşıma başlıca iki taşıma şeklidir. Un taşınan bir hatta hiçbir
değişiklik yapmadan eğer şeker taşımaya kalkarsanız prosesiniz
iflas etmesi beklenen bir sonuçtur. Kullandığınız ekipmanlardan
hiçbiri sağlıklı olarak çalışamaz. Buna pnömatik taşıma yapılacak
olan malzemenin yoğunluğu ve diğer karakteriStik özellikleri
direkt olarak etki eder. Eğer proses doğru tasarlanır, doğru
enstrümanlar ve ekipmanlarla çalışılırsa otomasyonda yapılacak
parametre değişiklikleri ile aynı hattan hem şeker, hem un
taşıyabilirsiniz. Bu örnek, uygulama noktasında ciddi bir altyapı
gerekliliği ve tecrübe kavramının önemini göstermektedir.
Neden DOSERAY HAVALI TAŞIMA?
Tasarım ve imalatlarını yaptığımız pnömatik taşıma , nakil prosesleri için ana prensip, endüstriyel tesisler için yüksek dayanıma sahip ürünler üretmektir. Pnömatik taşıma sistemleri ilk bakışta aynı gibi görünse de zaman içinde tasarımdaki farklılıkların önemi ortaya çıkmaktadır.
HAVALI ve Mekanik Taşımanın Farkı Nedir?

Mekanik Taşıma her ne kadar zor olarak görülse ve bir takım kalıpları
olsa da elektrik gücü olarak en ekonomik çözümdür. Uzun mesafelerde
yatırım maliyeti fazla fakat bunun yanında güç kullanımı azdır.
Genellikle tüm pnömatik transfer-transport işlemlerinde volumetrik
olarak sabit debi de transfer yapmak için de kullanılır.
Pnömatik
transfer -transport( vakum transfer) vidalı
helezon,
bant ve zincirli konveyöre göre en esnek yapıdaki taşıma
yöntemidir. Her ne kadar birçok yardımcı enstrüman ve toz tutma
sistemleri ile beraber çalışması gerekse de bu esnek yapısı sayesinde en
çok tercih edilen taşıma sistemidir.
Etiketler:pnömatik transfer, silo boşaltma sitemleri, vakum ile pnömatik transfer, vakum ile transport, vakum ile ürün, pnömatik taşıma, vakum konveyör, vakum ile taşıma, pnömatik taşıma nakil sistemleri, pnömatik taşıma prosesleri, pnömatik taşıma sistemleri, pnömatik un,şeker,pudra şekeri,susam,ayçekirdeği taşıma,blower ile taşıma, blower taşıma, pnomatik transport, pnömatik transport, şeker taşıma sistemleri , havalı taşıma, havalı taşıma sistemleri