DOSERAY

DEPOLAMA-DOZAJ-TRANSFER  

 

Sultan Makina Ltd.Sti.

+90-226 353 21 21

ENGLISH ROTARY VALVE ENGLİSH

patlama kapagi

Patlama Kapağı

 

patlama kapaği2

İnert Gaz Uygulaması

inertizasyon

İnertizasyon kısaca patlama ve yangın risklerini ortadan kaldırarak prosesin sağlıklı bir şekilde işlemesi için şartların durağan hale getirilmesi anlamına gelir. İnertizasyon genellikle depolama alanı yada silo için düşünülmesi pek de yanlış olmaz.Askıda duran tozlarla birlikte kritik ısı ve oksijen seviyesinin yüksek olması risk faktörünün her zaman olduğunu gösterir.
Bu bazen silo içinde, bazen karışımın yapılacağı mixer içinde bazen de kapalı ortamdaki bir bunker de bile olabilir. İNERTİZASYON daki kritik seviyeler her zaman tozun yada granül yapıdaki hammaddenin rejmine göre farklılık gösterir.Bu tamamı ile inertizasyon yapılacak olan prosesin tipi,yapısı ve uygulaması ile ilgilidir. Kömür tozu depolama silosu ile pudra şekeri bunkeri ve mixerindeki patlama ve yanma riskleri birbirinde farklıdır.

Kömür tozu silosundaki 70C ısı ve %xx oksijen kritik olabilirken aynı şartlar şeker için geçerli olmayabilir. Özellikle pnömatik transfer hatları ile beslenen silolar ve kapalı depolama alanları ile birlikte anılan bu proseslerde patlamayı oluşturan bileşenler aşağıdaki gibidir.
İNERTİZASYON SİSTEMLERİ
1.ISI 2.OKSIJEN 3.ORTAMDA ASKIDA OLAN TOZLAR 4.PATLAMA KAYNAĞI

INERTIZASYON da patlamanın olmaması için sadece ortamdaki oksijen seviyesinin bataryalarda depolanan yüksek basınçlı yanma özelliği olmayan gazla değişmesi anlamına gelir ve yangının-patlamanın birinci şartının sona erdirilmesi sağlar.
Fakat bu hiç bir zaman yeterli değildir. Eğer inertizasyon yapılan silo yada bunker pnömatik olarak yükleniyorsa sıkışmadan dolayı mutlaka ısı açığa çıkacaktır.Havadaki nem ısı yükünün tozlara en kolay naklini sağlayan elemandır.

Eğer mümkünse pnömatik nakil havasının soğutulması, şartlandırılması gerekebilir. Pnömatik hatlar, statik elektrik jeneratörüdür bu yüzden boru eklerinde mutlaka statik elektrik önleyici topraklama ve atlama kablolarının çekilmesi gerekir.

Yine kıvılcım kaynağı olabilecek metalin metal değmesini önlemek amacı ile metal seperatörler kullanılabilir.Ayrıca pnömatik transfer rastgele değil tamamı ile optimumda çalışarak mal hava karışımı ortamda toz bırakmayacak bir hesapla yapılmalıdır.(Ör.Yoğun faz)

Bunun yanısıra olabilecek herhangi bir patlamaya karşı bunker ve silolarda patlama kapakları-diyaframlar, Atex filtreler,gaz ölçerler,sıcaklık ölçerler,seviye ölçerler ve tüm bu prosesi kontrol eden bir otomasyon sistemi olmassa olmazlardandır.
 

atex marking

patlama kapağıpatlama kapaklarıpatlama kapakları

 

 zook pdF KATALOG

  vigilex pdF KATALOG

 

ATEX-EXPROOF PROSESLER

Askıda olan ve yanma özelliğine sahip her ürün yeteri derecede oksijen, kıvılcım  ve yanıcı olarak prosesteki toz ile karşı karşıya kaldıklarında yanmayı gerçekleştirirler. Bu yüzden prosesler dizayn edilirken söz konusu duruma  göre tasarlanmaları önem arz eder.

Örnek: Pudra şekeri değirmeninden pnömatik taşıma ile şeker transferi yapmak.

Bu örnek ilk bakışta çok masum gibi görünse de. Her pnömatik transfer prosesi bir statik elektrik jeneratörü olduğunu kabul etmeliyiz. Yani elektrik ve kıvılcım kaynağımız zaten mevcut.

 

Örnek çözüm

Yuakarıda örneği verilen bilgilere göre  proses nasıl dizayn edilmeli?

1.Pnömatik transfer hattından sttaik elektriğin önüne geçmek için topraklanmaya dikkat edilmeli ve boru eklerinde topraklama geçiren kaplin kullanılmalı.

2.Pnömatik transfer havası en azından atmosferik şartlara kadar soğutulmalı ,  transfer azot jeneratöründen çıkan azot veya inert bir gaz ile yapılmalı.

3.Filtre elemanları ATEX 'e uygun şekilde seçilmeli

4.Mümkünse sistemde kullanılan motorlar EX-PROOF-ATEX seçilmeli.

5.Patlama kapağı kullanılmalıdır.

6.Prosese gaz analizörü ekleyip orana göre içeri inert gaz verilmeli.

7.Eğer sistemde jet pulse filtre varsa , temizleme havası olarak azot veya co2 verilmeli.

Neden Patlama Kapağı?

Patlamaların insanlara, çevreye ve işyerlerine verdiği zararlar, çalışma hayatındaki diğer iş kazalarının verebileceği zararlar dikkate alındığında, sonuçları çok daha büyük ve telafi edilemez boyutlarda olabilmektedir. Bu yüzden iş güvenliği asla göz ardı edilmemesi gereken unsurdur. Bu da tehlikeli yada risk ifade eden proseslerde patlama kapağı kullanımını yanında getirmektedir.

İNERTİZASYON
SİSTEM UYGULAMASI

patlama kapağı

1.Işıklı Çakar
2.Oksijen-karbonmonoksit-ısı dedektörü-prob
3.ATEX FİLTRE
4.Patlama kapakları
5.Çok noktodan alınan ısı ve seviye değerleri
6.ATEX seviye,basınç,nem ve diper problar
7.Basınç rahatlama valfi
8.Inert gaz Kollektörleri
9.DIN veya ilgili normlarda üretilmiş silo-bunker
10.Silo doldurma nozulu
11.Silo Boşaltma Sistemi
12.INERT Gaz Bataryaları
13.Topraklama
14.Boşaltma Sistemi
15.Hava kaynatma pedleri.

patlama kapağı

 

  • Etiketler: patlama kapağı, explosion panel, vigilex, vent panel, rapture disk, explosion vent panel, Stiff vent panel, Stiff turkey, toz patlaması, patlama önleme
DAHA FAZLASI